El funcionament del ulls

 

El moment que estem vivint i com afecta els nous hàbits cotidians en la nostra vista és una qüestió de gran importància. Amb les diferents activitats proposades #JoEmQuedoaCasa, hem de ser especialment curosos amb el nostre cos, la nostra salut i, en especial, els nostres ulls.

Ja abans del confinament, i amb les dades de l’OMS que preveuen que l’any 2050 la meitat de la població mundial sigui miop, els òptics optometristes alertaven de l’augment de la miopia. Aquesta tendència és particularment preocupant a l’edat infantil i de l’adolescència. La causa principal és l’ús excessiu i els mals hàbits visuals que s’adquireixen amb l’ús intens de les noves tecnologies, com tauletes i mòbils, que solen requerir una visió propera continuada.

Comprendre el funcionament dels ulls

Cal tenir en compte que els nostres ulls funcionen de manera similar a una càmera fotogràfica o de vídeo. Constantment estan enfocant i desenfocant en funció de la distància i l’objecte que volem capturar.

Aquest enfocament i desenfocament es realitza mitjançant els músculs intrínsecs dels ulls, que són molt petits i es troben dins del globus ocular. Aquests músculs mouen les estructures internes dels ulls, com l’iris i el cristal·lí.

L’iris regula la quantitat de llum que entra a l’ull i travessa el cristal·lí fins arribar a la retina. El cristal·lí, per la seva banda, és una lent convexa que facilita l’enfocament i l’acomodació, ajustant-se segons la distància de l’objecte que estem mirant.

A més, cal tenir present que en la visió, el moviment de la càmera o del vídeo ho controlem nosaltres. Movem els nostres ulls cap a l’objecte que volem veure, independentment de si està enfocat o desenfocat en el moment de localitzar-lo i enquadrar-lo en el camp visual.

Aquest moviment dels ulls es realitza gràcies als 6 músculs extrínsecs dels ulls, que s’originen fora del globus ocular. Aquests músculs permeten als ulls moure’s amb precisió en diverses direccions, com dreta, esquerra, amunt, avall, en diagonal i en rotació sobre el seu eix.

Hàbits d’higiene visual i postural

El to i la motilitat dels músculs del sistema visual formen part del sistema muscular del cos. Aquest sistema està regulat pel sistema nerviós, que, mitjançant els impulsos nerviosos, controla les activitats corporals, com les contraccions musculars o les secrecions glandulars.

Qualsevol modificació en el nostre dia a dia, ja sigui un canvi d’activitat en excés o en defecte, pot afectar la nostra salut visual i física. És crucial ajustar aquests canvis a uns hàbits d’higiene visual, postural i nutricional adequats.

Amb el temps, aquestes modificacions poden provocar molèsties i canvis físics que contribueixin a una disminució de la visió, especialment quan alternem entre la visió de prop i la de lluny després de períodes prolongats de treball visual proper.

Afortunadament, les condicions actuals de quedar-nos a casa són poc comparables a les situacions que experimenten els astronautes durant els seus viatges a l’espai. Allà, viuen en un espai molt més petit i reduït que el nostre, durant llargs períodes de temps.

En qualsevol cas, és essencial ser respectuosos amb el nostre cos i aplicar de manera estricte i sistemàtica uns bons hàbits d’higiene visual, postural i nutricional.

Aquests hàbits inclouen:

1. Primerament, la regla del 20-20-20 és essencial. Cada 20 minuts que els nostres ulls estan mirant a distància propera, és recomanable descansar durant 20 segons i mirar el més lluny possible. Si podeu mirar a l’exterior, millor.

2. En segon lloc, és important reduir el temps de treball d’aprop en la mesura que sigui possible. Fer activitats que no requereixin un esforç muscular constant pot ajudar a alleujar la tensió ocular.

3. Un altre aspecte clau és controlar la il·luminació de la sala on estigueu fent l’activitat visual. A més, és recomanable parpellejar o instil·lar llàgrimes artificials sovint per evitar la sequedat ocular provocada per la disminució del parpelleig.

4. També és adequat incorporar exercicis d’estirament del cos a la rutina diària. Fer respiracions profundes i beure aigua pot ajudar a garantir que els músculs tinguin l’oxigen necessari per funcionar sense sobreesforç.

5. Finalment, és important evitar al màxim l’ús de dispositius mòbils totalment a les fosques i abans d’anar a dormir. Aquesta pràctica pot minvar la fatiga ocular i millorar la qualitat del son.

Altres coses a tenir en compte

Vull fer una especial menció, al fet, que el sistema nerviós en regular les tensions musculars, qualsevol situació d’estrès, tensió emocional… pot contribuir indirectament a què els músculs no puguin exercir lliurement la contracció i la relaxació necessària per a un adequat funcionament i en aquest cas estiguin condicionant les tensions musculars del cos i també dels ulls.

Si les molesties persisteixen, és important sol.licitar una cita amb el teu òptic optometrista de confiança, per confirmar que les queixes visuals i la disminució de visió sigui una manifestació del Síndrome Visual Informàtica (SVI) o no.

Els canvis en els hàbits visuals són claus per a la nostra salut ocular. Davant l’ús intens de les noves tecnologies, és imprescindible adoptar una postura preventiva. Això implica seguir la regla del 20-20-20, reduir el temps d’ús de dispositius i controlar la il·luminació ambiental. D’altra banda, mantenir una rutina d’estiraments i evitar l’ús de dispositius abans de dormir també són pràctiques recomanables. En cas de persistir les molèsties, és essencial consultar amb un òptic optometrista. Així, podem assegurar una visió òptima i una salut ocular adequada en els temps actuals.

Sílvia Edo, òptica optometrista

Bibliografia. Tortora, Gerard J. Derrickson, Bryan (2008). Introducción al Cuerpo Humano. 7ª edición. Madrid: Editorial Medica Panamericana

Edo Òptics WhatsApp
WhatsApp