La Visió Intel.ligent

 

Llibre Teoría de la inteligencia

 

Abril 29th, 2012

Per a José Antonio Marina del seu llibre Teoría de la inteligencia creadora comparteixo aquest pàrraf

“…Pues bien, cogemos de nuestro alrededor lo que nos interesa, porque nuestro ojo no es un ojo inocente sino que está dirigido en su mirar por nuestros deseos y proyectos.El ser humano se ha rebelado contra la limitación de sus sentidos y esto debería darnos que pensar. Hemos inventado instrumentos para ver lo invisible, lo minúsculo y lo lejano, lo oculto y lo fugaz. El microscopio, los rayos X, la ecografía, la resonancia magnética, el telescopio permiten contemplar lo nunca visto…”

“…J.Bruner, uno de los psicólogos más influyentes de los últimos decenios,tituló un estudio sobre la percepción con una frase sugerente: Beyond the information given. Más allá de la información dada. Así funciona la mirada inteligente: anticipa,previene,utiliza información sabida, reconoce, interpreta…

La optometria,(del grec ὄψ “ull” i μέτρον “mesura”) és la ciència encarregada de la cura primària de la salut visual, a través d’accions de prevenció, diagnòstic, tractament i  correcció de defectes refractius, acomodatius, musculars, visió binocular i percepció visual.

 

7 habilitats sobre La Percepció visual

 

La Percepció visual, es caracteritza principalment per les següents 7 habilitats:

  • Discriminació Visual
  • Memòria Visual
  • Relació visuo-espaial
  • Constància de Forma
  • Memòria sequencial
  • Figura-fons
  • Tancament Visual

Habilitats, que l’òptic optometrista té en plé coneixement i disposa dels tests per valorar i diagnosticar l’estat d’aquestes habilitats i en el cas que estiguin afectades recomenar el seu tractament mitjançant la terapia visual.

 

La importància de la percepció visual:

PERCEPCIÓ VISUAL

És la capacitat d’interpretar i donar sentit al que es veu. Aquest procés inclou el reconeixement, la visió interna i la interpretació.

DISCRIMINACIÓ VISUAL

És l’habilitat de trobar característiques exactes entre dues formes, fins i tot quan una es troba entre altres similars.

MEMÒRIA VISUAL

Consisteix en la capacitat de recordar immediatament les característiques de les formes o objectes observats i de trobar-los entre altres similars.

RELACIÓ VISUOESPAIAL:

Aquesta habilitat relaciona la visió amb l’espai tridimensional i permet determinar l’orientació o configuració d’objectes en diferents posicions.

CONSTÀNCIA DE FORMA

És la capacitat de reconèixer una forma independentment del seu tamany i orientació, fins i tot quan es troba entre altres formes.

MEMÒRIA SEQÜENCIAL

Implica la capacitat de recordar una sèrie de formes o objectes després de l’observació immediata i utilitzar-les per a tasques com ordenar lletres o paraules.

FIGURAFONS

És l’habilitat de percebre una forma o objecte visual entre una superfície difusa, com trobar una paraula en una frase o identificar un personatge en una imatge.

TANCAMENT VISUAL

Permet determinar la forma completa d’un objecte a partir de fragments incomplets, similar a resoldre un trencaclosques.

Aquestes habilitats són essencials per a una percepció visual precisa i per a entendre el món que ens envolta de manera completa.

 

La optometria juga un paper crucial

En conclusió, la Visió Intel·ligent és fonamental per entendre el món visual que ens envolta. Mitjançant la Percepció Visual i la Percepció Cognitiva, el cervell interpreta les imatges que percebem. A través del Reconeixement, la Visió Interna i la Interpretació, donem sentit al que veiem.

Així doncs, la optometria juga un paper crucial en la preservació de la nostra salut visual. Els optometristes, amb la seva expertesa en habilitats visuals com la Discriminació Visual i la Memòria Visual, ajuden a corregir i millorar la nostra visió. Aquesta és una visió- introducció general de la percepció visual, pretén encetar el blog temàtic, des de la vertent pràcticament visual i la relació amb la psicologia i la pedagogia.

Espero les vostres aportacions i les vostres experiencies…

bibliografia: Morrison F. Gardner. Manual Test of Visual – Perceptual Skills ;Keith Edwards i Richard Llewellyn. Optometria;José Antonio Marina. Teoría de la inteligencia creadora .

Edo Òptics WhatsApp
WhatsApp