Percepció Visual. Percepció Cognitiva

 

¿Que Veus? Al mirar aquesta foto li estàs donant sentit al que estàs veient. Percepció Visual. Percepció Cognitiva, Reconeixement, Visió o Coneixement Intern e Interpretació

Reconeixement:

Reconeixement: la imatge de la retina, és un patró de diferents intensitats i longituds d’ona de la llum. La retina recull la imatge com una mostra de múltiples punts de forma simultànea. En la retina comença l’etapa de procesament neuronal preliminar* de detecció de les vores dels objectes, interpretant  la imatge visual per dos factors diferents ;la detecció dels canvis de lluminancia i  la diferenciació entre les variacions  de gran o petita escala com les ombres i les textures, per després seguir  cap al còrtex visual.

Visió o Coneixement Intern:

Visió o Coneixement Intern: de les experiencies viscudes. La visió és molt més que senyals, és l’habilitat de veure amb claretat i conectar-se amb el món amb una visió sense límits i veraç. La visió afecta a tots els aspectes de les experiencies sensorials i motores de cada individu. És el sistema que  permet a la persona saber ” Qui és?” i ” Que fa?”

Interpretació:

Interpretació: donar sentit o significat. La ment és una part inequívoca del procés, és l’assentament de la consciència, els sentiments, l’intel · lecte, la memòria, l’opinió, una manera de pensar o sentir, i es centra en els desitjos. Existeix una alta interdependència entre les accions de la ment i la visió il.limitada. Les imatges s’enmagatzemen en la ment de manera que puguin ser usades i relacionar-les amb les noves entrades sensorials per fer-ne nous records.

Que has vist tu?

Quan mirem la foto i ens posem a descriure el que veiem, intervenen els aspectes abans mencionats. Cal que ens fixem en les diferents ombres, els contorns i les vores dels objectes presents per identificar-los, recordem que les experiencies pasades queden substituides per les noves imatges i les noves entrades sensorials i experiencies viscudes més recentments. De la foto i com a primer input visual que arriba a la retina, és veure en el interior d’una ampolla tapada una parella que s’està abraçant. Obviant les imatges de 6 dofins (foscos) que donen contorn a la parella de color blanca.

En resum, al mirar aquesta foto estàs donant sentit al que estàs veient mitjançant la Percepció Visual i la Percepció Cognitiva. El procés comença amb el Reconeixement, on la retina interpreta la imatge mitjançant el procesament neuronal preliminar. Després, la Visió o Coneixement Intern reflecteix les experiències viscudes i la seva influència en la manera com percebem el món. Finalment, la Interpretació dona sentit i significat a la informació visual emmagatzemada a la ment. En resum, la Percepció Visual i la Percepció Cognitiva són elements claus en la nostra comprensió del que veiem i experimentem. A més, la interacció entre aquests processos revela la complexitat de la nostra percepció.

Que has vist tu? que has interpretat? Pots escoltar el programa de radio on comentem de forma més ampliada aquesta informació.

 

*Marr e Hilreth (1980)

bibliografia: Optometria Keith Edwards; Richard Llewellyn. Editorial Masson- Salvat Medicina. Psycho-Behavioral Vision Enhancement ( PBVE) ; Albert L. Shankman, OD Optometric Extension Program Foundation

Edo Òptics WhatsApp
WhatsApp