Percepció Cognitiva

Percepció Cognitiva¿Que Veus? Al mirar aquesta foto li estàs donant sentit al que estàs veient. Reconeixement, Visió o Coneixement Intern e Interpretació

Reconeixement:

La imatge de la retina, és un patró de diferents intensitats i longituds d’ona de la llum. La retina recull la imatge com una mostra de múltiples punts de forma simultànea. En la retina comença l’etapa de procesament neuronal preliminar* de detecció de les vores dels objectes, interpretant  la imatge visual per dos factors diferents ;la detecció dels canvis de lluminancia i  la diferenciació entre les variacions  de gran o petita escala com les ombres i les textures, per després seguir  cap al còrtex visual.

Visió o Coneixement Intern:

De les experiencies viscudes. La visió és molt més que senyals, és l’habilitat de veure amb claretat i conectar-se amb el món amb una visió sense límits i veraç. La visió afecta a tots els aspectes de les experiencies sensorials i motores de cada individu. És el sistema que  permet a la persona saber ” Qui és?” i ” Que fa?”

Interpretació:

Donar sentit o significat. La ment és una part inequívoca del procés, és l’assentament de la consciència, els sentiments, l’intel · lecte, la memòria, l’opinió, una manera de pensar o sentir, i es centra en els desitjos. Existeix una alta interdependència entre les accions de la ment i la visió il.limitada. Les imatges s’enmagatzemen en la ment de manera que puguin ser usades i relacionar-les amb les noves entrades sensorials per fer-ne nous records.

Quan mirem la foto i ens posem a descriure el que veiem, intervenen els aspectes abans mencionats. Cal que ens fixem en les diferents ombres, els contorns i les vores dels objectes presents per identificar-los, recordem que les experiencies pasades queden substituides per les noves imatges i les noves entrades sensorials i experiencies viscudes més recentments. De la foto i com a primer input visual que arriba a la retina, és veure en el interior d’una ampolla tapada una parella que s’està abraçant. Obviant les imatges de 6 dofins (foscos) que donen contorn a la parella de color blanca.

En conclusió, Que has vist tu? que has interpretat? Pots escoltar el programa de radio on comentem de forma més ampliada aquesta informació.

*Marr e Hilreth (1980)

bibliografia: Optometria Keith Edwards; Richard Llewellyn. Editorial Masson- Salvat Medicina. Psycho-Behavioral Vision Enhancement ( PBVE) ; Albert L. Shankman, OD Optometric Extension Program Foundation

Edo Òptics WhatsApp
WhatsApp