El Joc com estímul de la creativitat

 

Joc lliure i Creativitat, permet resoldre problemes i  estimula aquesta habilitat.

“Naixem creatius, naixem amb ganes de jugar i la vida, les circumstàncies, les Normes ens van imposant de mica en mica una forma d’actuar normal, que bloqueja tot l’esperit lúdic  que és la base del desenvolupament humà. Jugar no és més que experimentar. L’infant es permet el joc perquè necessita explorar l’entorn que el rodeja per a descobrir-se a si mateix i als altres”. (Trigo et col, 1999).

La creativitat és una capacitat que tot ésser humà posseeix, és una font inesgotable d’innovació i al mateix temps de superació personal que l’utilitzem cada cop que hem de resoldre un problema.

 

Característiques de l’activitat creativa:

 

Vull destacar dues de les diferents característiques que presenta l’activitat creativa: té un caràcter transformador, perquè permet a la persona creativa canviar, reorganitzar, redefinir. A més, és comunicativa; el procés creatiu culmina quan la persona comparteix allò que ha creat, innovat, reorganitzat.

Sovint, quan pensem en persones creatives, ens venen al cap el nom de molts artistes famosos, com Picasso, Salvador Dalí, Frida Kahlo… que a través de les seves obres d’art i els seus dots artístiques, meravellen al públic que no el deixen indiferent. Les seves creacions evoquen sentiments tan variats com individus i circumstàncies de la vida hi hagi en el món. A qui no li ha passat, que en veure un dibuix del seu fill o d’algú del seu voltant, no li ha causat la mateixa sensació de quedar-se admirant aquella creació?

En el fons cadascú de nosaltres som persones creatives. Alguns deixen fluir lliurement l’esperit creatiu realitzant accions que permeten la millora i transformació del mateix individu i del seu entorn. D’altres el bloquegen donant prioritat al pensament de les altres persones que es preocupen pel que diran o si estarà ben vist socialment. Potser sense saber que donant poder a l’altre i deixant-se portar pel socialment “correcte”, estan frenant el seu creixement personal.

 

Els adults i el joc lliure

 

Als adults ens costa deixar-nos portar i gaudir de moments de joc lliure i lúdic. Això ens fa ser avorrits, ens fa estar angoixats, i el pitjor de tot, és que privem als nostres infants que es desenvolupin, explorin i experimentin lliurement perquè treguin els seus propis aprenentatges i les seves pròpies conclusions.

Sovint, hi ha famílies i professionals preocupats per l’alt índex de fracassos escolars, abandonament d’estudis per problemes o dificultats en l’aprenentatge. Encara que culpem al sistema educatiu i/o als professors, no fem l’autocrítica com a pares. Potser haig de deixar que el meu fill sigui nen i pugui experimentar a través del joc lliure individual o en grup, sempre sota la supervisió de l’adult. Evitant la intervenció negativa i bloquejant que sovint, els adults fem sobre el nen.

El joc lliure, el d’aquí i ara, és el joc que ens porta a ser creatius, espontanis. Permet la resolució de problemes, conflictes, estimula la comunicació i la verbalització, ampliant el vocabulari. També permet l’exploració i l’experimentació d’ell mateix (les seves capacitats) i del seu entorn. Tots aquests ítems no deixen de ser les bases de les competències personals bàsiques i transversals del saber fer científic i tecnològic, tan important en les tasques que hem de desenvolupar en l’edat adulta.

 

El joc en les etapes evolutives

 

Potser estem acostumats a associar al joc lliure com a una acció lúdica de la qual en gaudeixen els infants i que els adults no ens ho podem permetre, però no és així, sinó que hem de tenir en compte que cada etapa evolutiva de l’ésser humà té uns interessos lúdics diferents i que hem d’afavorir al fet que es desenvolupin. Trigo et col en el seu llibre Creatividad y motricidad ens presenta en la següent taula una classificació d’aquests interessos lúdics.

Els adults hem de permetre que la creativitat estigui present en el nostre dia a dia. Hem de deixar fluir més la capacitat de ser lliures i de crear, de jugar, riure, i expressar amb el cos tot allò que en determinats moments necessitem exterioritzar. Tenim la sort de poder-ho fer sols o en companyia dels nostres infants, amistats, familiars…

Sílvia Edo

 

Bibliografia: Trigo, Eugenia y Col (1999). Creatividad y motricidad. Barcelona: Inde Publicaciones

 

Edo Òptics WhatsApp
WhatsApp